Hír
DIGITÁLIS BENSZÜLÖTTEK
Miért nem ért szót a Z az Y generációval?

DIGITÁLIS BENSZÜLÖTTEK
Miért nem ért szót a Z az Y generációval?
 
A Z generáció tagjai érvényesülni akarnak, az Y generáció tagjai pedig a koruk és tapasztalatuk iránti tiszteletet szeretnék megkapni. Kinek kellene alkalmazkodnia?Az érvényesülés akadályoztatásának az érzete az, amit a Z generáció (1990-2000 között születettek) tagjai éreznek az Y generáció tagjaivalszemben. Az Y generáció tagjai ezzel szemben az elvárt tisztelet meg nem adása miatt háborognak. Miért nem tudnak beszélgetni a két generáció tagjai? Mi lehetne a kommunikációs csatorna köztük, és ki tudna inkább lépni? 
 
Pécsi Tudományegyetemkutatói egy átfogóbb regionális kutatást végeztek az egyetem vonzáskörében élő fiatalok médiafogyasztási szokásairól és életstílusáról. A generációs jellemzők és a kommunikációs stratégiák szoros összefüggésének a felismerése volt az alapja a kutatók megközelítésének. 

A Z generációról folyó kutatást több okból is fontosnak érezték: azon kívül, hogy a médiaszakemberek irányából nagy volt az érdeklődés a téma iránt, magának az egyetemnek is érdekében állt, hogy feltérképezze azoknak az igényeit, akik rövidesen a diákjai lesznek, vagy már azok. 

A több kar szakembereinek közreműködésével végzett kutatás leginkább a középiskolások, az egyetemisták és a PhD-hallgatók igényeivel foglalkozott azért, hogy jobban megismerhesse a célcsoportot. Így a fogyasztási, valamint a kommunikációs szokások, az életstílus, az érdeklődési kör, a tudományhoz való viszony is terítékre került a vizsgálandó témák között. Nem utolsó sorban azért, hogy a Pécsi Tudományegyetem vonzáskörében élő fiatalokkal hatékonyabb lehessen a kommunikáció. 

Egy mobil nemzedék 

A következtetések között szerepel, hogy a Z generáció tagjai digitális bennszülötteknek számítanak: ők a digitális őslakosok, akiknek lételemük a hálózati kommunikáció.
A Z generáció tagjai a felmérések szerint naponta átlag 5-6 órát interneteznek, de az sem ritka, hogy 10 óránál többet csüngnek online. Leginkább mobiltelefonokat és táblagépeket, illetve laptopokat használnak, elsősorban internetezésre. Természetesen ilyenkor főleg a közösségi oldalakat, a csevegőprogramokat, illetve a kép- és videómegosztókat látogatják. Hajlamosak arra, hogy a videós és fényképes tartalmakat részesítsék előnyben az írott médiumokkal szemben. 
A klasszikusnak számító sajtótermékek, mint a rádió, a tévé vagy a nyomtatott sajtó fogyasztása legtöbbször csak valamilyen háttérművelet részeként vannak jelen. De általánosan jellemző, hogy az elsődleges tevékenységeknek ritkán van kizárólagos jellege, általában azokat is másodlagos tevékenységekkel (pl. zenehallgatás, táplálkozás stb.) párhuzamosan végzik. 
Kijelenthető tehát az is, hogy erre a generációra jellemző a multitasking térhódítása, a különböző médiaszolgáltatások egyidejű használata. Annak ellenére, hogy több eszközön képesek a feladatok hatékonyabb szervezésére, a figyelemproblémák megjelenése is jellemző.

A reklámkerülés jelensége és a plebejus demokratikusság 

A Z generációra jellemző egyfajta a médiatudatosság is, amely leginkább a reklámkerülésben nyilvánul meg. Az információkat nagyon kritikusan kezelik és olyan felületeket keresnek, ahonnan kiszűrhetőek a reklámok. 
A Z generáció tagjai körében népszerű az úgynevezett neomédia. A neomédia az az újfajta információközlési mód, amelyre jó példa a Youtube-csatornák követői és készítői közötti kapcsolat. Ez a társadalmi különbségek, a távolságok, a határok szimbolikus felszámolása révén elemzi a világot.
A neomédia nem nevelni, hanem szórakoztatni akar: a szemében éppen a deviáns az autentikus, a hiteles, az igazi. A neomédia a normasértés révén hívja fel a figyelmet arra, hogy a norma létezik, és "remixeli" a celebeket, a politikát, a mémeket, a netfolklórt és a közbeszéd szereplőit. Ez egy konvergens kultúra, ahol nagy az átjárhatóság a médiumok között és a tradicionális folklór mediatizálódása is jellemző. 

A neomédiát ezek mellett a karnavellisztikusság és a posztmodern irónia is jellemzi. A posztmodern irónia nem hisz, nem fogad el, nem akar jobbá tenni, hanem eltávolítja és kineveti a komplex világot, miközben reflektál rá. Ez is egyfajta társadalom- és médiakritika. Egyben az is kijelenthető, hogy a neomédiát egyfajta plebejus hozzáállás is jellemzi: a kisember szólal meg a leghitelesebben és az ezáltal megvalósuló a demokratikus, mindenki számára egyenlően nyitott nyilvánosság. A hozzászólók is részei a világ leképezési igyekezetének, drukkolnak a "hősnek" vagy éppen vitába szállnak vele. 

A kommunikáció a Z generáció tagjaival csak úgy lehet hatásos, ha ott szólítjuk meg őket, ahol vannak és olyan módon szólítjuk meg őket, ahogyan receptívek - volt az általános következtetés a kommunikáció megvalósítására.

Módszerek a Z generációra szabva 

A kutatás eredményeire támaszkodva a kutatók létrehoztak egy "tudományos Facebookot", a www.phdkozosseg.hu nevű oldalt, amelyen a doktoranduszok oszthatják meg a tapasztalataikat, munkáikat vagy akár munkakapcsolatokat építhetnek és egyben szocializálódhatnak is egymással. 

A potenciális diákok megszólítására flashmobokat szerveztek különböző középiskolákban, hogy népszerűsítsék az egyetemet, oly módon, amelyre a Z generáció tagjai nagyon fogékonyak. 

Az egyetem adminisztrációjában tapasztalható kiábrándultságot is igyekeztek megoldani: egy tréning-sorozatot indítottak az egyetem személyzetének, hogy felkészítsék őket a Z generáció tagjaival folytatandó kommunikációra.

Életstílus-csoportok: a Z generáció nem homogén 

A felmérések alapján feltűnt, hogy a Z generáció ugyanakkor nagyon heterogén. Az életstílus alapján csoportokra osztva, a számukra legfontosabb tényezőkkel: 

színes tudatos: gyors élet, sok barát, interaktív, fix jövőtervek 
szenzitív jövőtervezők: ők is az élet sűrűjében vannak, azonban fokozott érzékenység jellemzi őket a "másra" 
én/celebek: a divat, a márka a legfontosabb számukra 
beolvadók: igyekeznek nem kilógni az átlagból 
-érzékeny motiváltak: mások iránti figyelem jellemzi legfőképpen őket, szerények 
sikeréhezők: materiális világfelfogás és folyamatos, sikerektől független elégedetlenség jellemzi őket 
bezárkózok: kevesebb a barátjuk, visszahúzódóbbak, passzívabbak 
szemlélődők: a bezárkózókhoz képest is passzívak
 
A cikk a Pécsi Tudományegyetem kutatói, dr. Glózer Rita A Z generáció néven ismert korcsoport viselkedésének kutatása, valamint a Közéleti véleményformálás az internetes paródia-videókban előadására és Guld Ádám, valamint Maksa GyulaMobil nemzedék. “Árnyékkutatás” a Z generáció média-használatáról címmel elhangzott előadására épül. Az előadások Marosvásárhelyen március 21-én, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának Alkalmazott Társadalomtudományok tanszéke által hetedik alkalommal megszervezett Új Média Konferenciáján hangzottak el.
 
Forrás: F.J.
http://eletmod.transindex.ro/?cikk=22889 

ESEMÉNYNAPTÁR

2022. augusztus
H K Sze Cs P Szo V
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       

Események

04
dec
http://www.theprospect.net/wp-content/uploads/2014/07/college-students-awesome.jpg
Időpont:
2014-12-04 09:00
Helyszín:
Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16., E25 épület, 001. terem
03
dec
http://eszaon.hu/wp-content/uploads/2014/02/diákok-fiatalok-egyetemisták-800x531.jpg
Időpont:
2014-12-03 14:00
Helyszín:
Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16., E25 épület, 301. terem
20
nov
TUDOMÁNYKOMMUNIKÁCIÓ
Időpont:
2014-11-20 10:00
Helyszín:
Budapest, Ötkert, Budapest, Zrínyi utca 4.
További események