Hír
Hogyan használja a médiát a Z-generáció?
Beszélgetés Dr. Törőcsik Máriával és Dr. Guld Ádámmal
Rumpf Nikoletta | 2014.11.22. 09:00 |
 
media20.blog.hu

A közösségi média-, a public relations-, a különböző gerillamarketing és webkettes technológiák térhódításával egyre több a kiaknázható kommunikációs csatorna és módszer, melyek a fiatal generáció számára a folyamatos felfedezés és feltöltődés élményét nyújtják. A Pécsi Tudományegyetem munkatársai csütörtökön bemutatták több éve tartó kutatási eredményeiket A Kommunikáció a fiatal generációkkal című konferencián. Előadásaik az Z- és Y-generáció attitűdjeiről, kommunikációs szokásairól, valamint médiahasználatáról szóltak.

A mindent bele nemzedék
A kutatók szerint ugyan attitűdalapú részekre bonthatjuk a generációt, de vannak univerzális jellemzők is: náluk értékké a tapasztalat vált, nem a tudás. Ez látható, magatartásuk alapja: mindenhol ott kell lenni, mindent látni és természetesen dokumentálni kell, majd megosztani. Kiderült, hogy a túl sok lehetőség miatt az általános gyorsaság már nem elég, egyszerre kreatívnak is kell lenni; a technológia és fesztiválfüggőség mellett kell idő az alibi-hobbikra, melyekkel ügyesen lehet kerülni a munkát vagy a családot - tudhatjuk meg Törőcsik Máriától, a generációs sajátosságok legismertebb kutatójától. De valóban különbözik ez a száz évvel ezelőtti fiatalok habitusától?
Nem elég egy csatornát, az egész médiumegyüttest szemügyre kell venni, sem azt, hogy ez hogyan épül be a mindennapokba. Érdemes kontinuitásokban gondolkozni, így a fő kérdés az, hogy mi számít valódi újdonságnak?
 
Példaként vegyünk egy vasárnap délutánt a Meier családnál, aki ebéd után, desszertként, médiát fogyaszt. Az, hogy Meier apuka újságot olvas és a háttérben a televízióban megy a meccs, szintén egy egy időben történő többszörös médiafogyasztás. A generációs különbségeket vizsgálva a posztindusztriális kor kérdése így az, hogy maga a médium önmaga segítségével hogyan kínál fel lehetőségeket arra, hogy rendezzük kapcsolatainkat. Milyen eszközöket kínál tehát a digitális médiarendszer? A vizsgálatok egyik perspektívája az volt, hogy a digitális bennszülöttek milyen médiumokat preferálnak, hol kommunikálnak?
A médiahasználók médiafogalmai változnak: az átlagos médiahasználó napi több mint hat órát tölt online. Jogos kérdés, hogy mit tekint a generáció médiahasználatnak? Mi számít klasszikus tömegmédiumnak? A telefon, a számítógép eszközök vagy csatornák? Csak az internet lehet platform? Médiának számít a szubkulturális identitáseszköz, mint a bakelit vagy akár a könyv, de extrém példaként akár az iskolai csengőt is ide sorolhatjuk mint a diákoknak hasznos információt kommunikáló, közvetítő csatornát. Kialakul egy médiapesszimista attitűd a fiatalokban, ugyanis szerintük a médiahasználat káros, veszélyes, manipulatív és kifejezetten rossz hatással van az időhasználatunkra. Akkor mégis mire jó az állandó online jelenlét?
 
Az önzetlen éncelebek
Egyszerre történik mozgás a globális médiatérben, a fizikai térben, a földrajzi és kulturális terek kontextusában. Sokan lépnek fel az internet miatti elidegenedés kapcsán, ám ha ebből a perspektívából vizsgáljuk az interperszonális kapcsolatokat, akkor pont az ellenkezőjét vehetjük észre: az állandó online jelenléttel egy percre sem veszítjük szem elől barátainkat és folyamatos kölcsönhatásban lehetünk. Eközben altruizmust is megfigyelhetünk: ez a mobil nemzedék fordulatot hoz a tudásmegosztás vonatkozásában. Az egyedi tartalomteremtéssel létrehozta saját elnevezését a „produsert” (producer, alkotóés a user, felhasználó szóból).
 
Ám a piac a szűkösség elvén alapul így a feltörekvő Z-k veszélyeztetik a hagyományos tartalomgenerálókat. Ez hibrid összefonódást, konvergens médiamodellt hoz létre. A tartalmat a hétköznapi autoritás hatja át, a vicces, szórakoztató, tematikus információátadás. Az „éncelebek” videóiban megfigyelhetünk egy különleges gender dinamikát s rövid idő alatt a tartalomból érdekessé válik a személy is.
A generáció is figyel bennünket miközben anyanyelvi szinten beszéli a médiát. Érdeklődést keltő hívószavakkal csalogatnak mindennapjaikba, noha celeb mivoltuk pont hétköznapiságukból fakad. A korai adaptálás a siker kovácsa, de ez a fajta tudományos tudásmegosztás az eszközökkel karöltve könnyen eluralkodhat rajtuk. Gondolkozzon el minden kedves olvasó, aki ébredés után közvetlenül előbb nyúl a telefonjához, mint a mellette fekvő kedveséhez.
 

ESEMÉNYNAPTÁR

2022. augusztus
H K Sze Cs P Szo V
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       

Események

04
dec
http://www.theprospect.net/wp-content/uploads/2014/07/college-students-awesome.jpg
Időpont:
2014-12-04 09:00
Helyszín:
Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16., E25 épület, 001. terem
03
dec
http://eszaon.hu/wp-content/uploads/2014/02/diákok-fiatalok-egyetemisták-800x531.jpg
Időpont:
2014-12-03 14:00
Helyszín:
Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16., E25 épület, 301. terem
20
nov
TUDOMÁNYKOMMUNIKÁCIÓ
Időpont:
2014-11-20 10:00
Helyszín:
Budapest, Ötkert, Budapest, Zrínyi utca 4.
További események